Landscape view of Quiraing mountains on Isle of Skye, Scottish highlands, United Kingdom

De fremste bilturdestinasjonene i Skottlands ville vest

Skottlands vestkyst har alt som er magisk med Skottland – fra høyland og øyer til festninger, destillerier, filminnspillingssteder med mer. Med legendariske veier som skjærer gjennom ulendt villmark, begynner ditt eventyr med seilingen inn til Cairnryan med Stena Line. Reis gjennom Ayrshire og ta Argyll Coastal Route, før du følger North Coast 500 hele veien til Durness. Når du har nådd toppen av Skottland, er det opp til deg om du vender tilbake eller fortsetter videre!

Culzean Castle, Ayrshire

Culzean Castle er fra 1700-tallet. Det ble bygd for Kennedy-familien, en av de eldste klanene i Skottland som har saner tilbake til Robert the Bruce. Festningen er spennende, med sin beliggenhet på toppen av klippene og omgitt av frodige hager. Inne i festningen er den overdådige ovale trappen ulikt alt du tidligere har sett. Hvis barna dine trenger å slippe seg løs etter altfor mange antikverte opplevelser, sett kursen for Adventure Cove og Wild Woodland lekepark på godset.

Culzean Castle in Scotland perched on a mountainside near the water
Loch Lomond og Trossachs nasjonalpark

Storbritannias største innlandsstrekning med vann, Loch Lomond, er et perfekt sted for å gå på vandretur og utforske pittoreske landsbyer så som Luss. For best mulig utsikt, dra til An Ceann Mòr utsiktspunkt i Inveruglas. For å oppleve innsjøen på nært hold, kan vannbussen ta deg fra den ene kaien til den andre – og du kan også ta med deg sykkel om bord. Det er mengdevis av åssider å bestige her også – kanskje det er på tide å erobre din første fjelltopp? 

Reflections of Loch Lomond, Scotland
Loch Fyne, Inverary og Kilmartin

Den lengste innsjøen i Skottland, Loch Fyne, strekker seg 64 km inn i landet fra Sound of Bute. Dra til Inverary for å oppdage innsjøens magi, og sjekk ut Inverary fengsel og Inverary Castle. Ved Kilmartin Glen i nærheten finner du levninger fra bronsealderen. For mer historie kan du oppleve Dunadd Fort som antas å ha vært hovedsetet for Skottlands piktiske konger og hovedstaden for oldtidens kongerike Dalriada. 

The ancient site of Temple Wood at Kilmartin Glen, Argyll, Scotland. In use since the Neolithic, or Stone Age from about 5,000 years ago.  The ring of standing stones around a cobbled area an inner marker stones surrounds a central cist or stone lined burial chamber.
Oban og Western Isles

Inngangsporten til the Isles, Oban, er en fiskerlandsby og fergeknutepunkt for de som reiser til Hebridenes øyer Mull, Coll, Barra og Islay. Stedet har fantastisk sjømat og er et populært feriested om sommeren. Få en hovedtribuneutsikt over kystområdene fra McCaig’s Tower, besøk Dunollie Castle – hjemstedet til McDougall-klanen, eller dra på fergetur til øysamfunn som Jura eller Iona.  

Scenic View over Oban in Scotland
Glencoe, Fort William og Ben Nevis

Fort William markedsføres som Skottlands friluftshovedstad og er stedet å komme til hvis du ønsker å gå høyere. Ben Nevis dominerer utsynet og rundt omkring er det mange topper over 3000 fot som kan tiltrekke fjellvandrere. Nevis Range Mountain Experience byr på skiterreng i vintersesongen og terrengsykling, og hvis dette lyder altfor energisk, kan du alltid ta en 15 minutters svevebanetur opp til toppen av Aonach Mòr.  
 

Selv om den ikke er like høy, vil mange mene at fjellene og dalene rundt Glencoe er vakrere – særlig selve landsbyen. Men uansett hvor du innkvarterer deg, vil det være mange måter å holde deg i aktivitet. Det større området er også populært for filminnspillinger, blant annet ble James Bond-filmen Skyfall innspilt i nærheten. Og ikke forlat området uten å stoppe ved Glenfinnan Viaduct hvis noen i bilen er Harry Potter-fan – dette er stedet hvor Hogwarts Express har sin naturskjønne togreise fra Plattform 9¾ til Hogwarts! 

Ben Nevis from Corpach, Lochaber, Scotland
Wester Ross og Isle of Skye

Fra Fort William er det under 160 km til den praktfulle Isle of Skye over broen ved Kyle i Lochalsh. Hvis du noen gang har hatt lyst til å besøke Old Man of Storr eller Talisker Destilleri, er dette sjansen din. Tilbake på fastlandet kan du stoppe ved Eilean Donan Castle før du kommer til den kanskje mest berømte strekningen av North Coast 500 – de svingete veiene i Bealach na Bà på veien til Applecross. Det er en uforglemmelig kjøretur som gir strålende utsikter over Isle of Skye, øya Rum og de Ytre Hebridene – hvis skydekket har lettet! Men du er advart, denne veien er ikke egnet for bobiler, campingvogner eller uerfarne sjåfører.

Mountain panorama with sun in Scotland, Isle of Skye - Old man of storr
Beinn Eighe og Gairloch

De storslagne Torridon Hills stikker ubeskjedent frem i den skotske himmelen. Utforsk dem fra Beinn Eighe nasjonalpark i hjertet av Wester Ross. Dette er hjemsted for eldgamle furuskoger, fryktinngytende åskammer og kongeørner, og lette vandrestier vil ta deg gjennom trærne og inn i landsbyen Kinlochewe.  
 
Lenger nord har Gairloch nydelige strender som den med det treffende navnet Big Sand, utsikt over The Minch til Hebridene, og et museum trygt basert i en atomkrigsbunker. Det er også starten på Hebridean Whale Trail – et initiativ for å oppmuntre til tilgjengelig hvalsafari fra land med liten miljøpåvirkning.  

View to Beinn Eighe, Highlands, Scotland
Durness og Sutherland

Sutherland utgjør en stor porsjon av North Coast 500, og er full av svingete veier, forrevne landskap og folketomme strender med klart turkis vann. Durness er et fantastisk sted å dra til, med masse kyststier og den geologisk interessante og enorme Smoo Cave i nærheten. På veien nordover vil du kanskje ha lyst til å se Storbritannias høyeste fossefall – Eas a’ Chual Aluinn. Det er en tøff klatretur opp, men utsikten over Assynt er spektakulær.

Durness Beach, Lairg, Highlands, Scotland
Inverness og Cairngorms nasjonalpark

Fra Durness er det opp til deg hvordan du kommer tilbake til Cairnryan. Du kan dra tilbake samme vei, eller ta den raskere ruten via Inverness, Cairngorms nasjonalpark, Stirling og Glasgow. Det er en real tur – 442 km for å være eksakt – men med steder underveis som Loch Ness, Aviemore, Balmoral og Stirling Castle, tror vi nok du vil finne det verdt kjøreturen! Og hvis du virkelig ønsker å forlenge ferien, kan du også ta North Coast 500 fra Durness, gjennom Caithness og John O’Groats til Inverness før du til slutt setter kursen hjemover.

Ruins of Urquhart Castle by Loch Ness

Raske fakta

Distance from Cairnryan to Culzean Castle

Image
Title
Avstanden fra Cairnryan til Culzean Castle
Description

Det er 53 km fra Cairnryan til Culzean Castle

Distance from Cairnryan to Fortwilliam

Image
Title
Avstanden fra Cairnryan til Fort William
Description

Det er 294 km fra Cairnryan til Fort William

Distance from Cairnryan to Durness

Image
Title
Avstanden fra Cairnryan til Durness
Description

950 km, inkludert de destinasjonene som nevnes i denne guiden.

Best season to go

Image
Title
Beste årstid å dra
Description

Sommeren bringer turister og knott, men vinteren bringer uvær og mange av severdighetene holder stengt fra november til mars. Hvis du elsker fjellsport og kommer forberedt, er det masse å gjøre året rundt.

Know before you go

Image
Title
Godt å vite før du drar
Description

Deler av denne ruten tar deg til North Coast 500. Det er viktig å planlegge i forveien og regne med utfordrende kjøreforhold og vanskelige værforhold når som helst på året. Og bestill overnattingen god tid i forveien!

Valgte reisemål for denne veiledningen

Kundeservice

Har du spørsmål eller trenger hjelp med bestillingen? Kontakt vår kundestøtte eller finn svar på de vanligste spørsmålene i våre Ofte stilte spørsmål.