Ruins of the ancient Dunseverick Castle atop the green cliffs of the Causeway Coast, Northern Ireland

Toppsteder å besøke på Causeway kystrute

Nord-Irlands Causeway Coastal Route er en episk kystkjøretur som rundes av med to livlige storbyer. Det er ikke den raskeste ruten mellom Belfast og Derry/Londonderry, men det er helt klart den mest spektakulære. Med middelalderfestninger, fantastiske havutsyn, pittoreske landsbyer og mengder av lokale mattradisjoner underveis, er det en kort, men nydelig biltur som tar inn Nord-Irlands mest berømte severdigheter. Og den beste delen av det hele? Overfarten med Stena Line tar deg rett til startpunktet.

Belfast

Sett i gang bilturen din med en fest av mat og kultur i storbyen Belfast. Brosteinsgatene i katedralkvartalet er fullpakket med puber, restauranter, musikklokaler og kunstgallerier – alt innenfor enkel gangavstand. Eller få et grep på Nord-Irlands historie på Ulster Museum, som har utmerkede utstillinger om ’the Troubles’. Hvis du foretrekker levende historie, vil en Black Taxi-tur ta deg til brennpunktene, fredsmurene og veggmalerier som ofte har skapt overskrifter. Øst i byen ligger Titanic Belfast som fanger inn de falmede restene av skipsverftet og den skjebnesvangre reisen til dets mest berømte skip. Og hvis du er her for helgen, kan du kikke på kunsthåndverk og nyte lokale matvarer på det travle St George’s Market, som avholdes en storslagen viktoriansk handelshall.

Belfast Cathedral Quarter, Cobbled Streets
Bilde gjengitt med tillatelse fra Tourism Northern Ireland
Carrickfergus festning og the Gobbins

Dra nordover ut av Belfast til Carrickfergus, så vil Marine Highway ta deg forbi byens imponerende normannerfestning fra 1100-tallet. Stopp for å se deg rundt på de godt bevarte middelaldermurene før du setter kursen mot The Gobbins, et gjenskapt mesterverk av viktoriansk ingeniørkunst som bokstavelig talt bygger bro over det marginale rommet mellom land og sjø. Opphengte gangveier og tuneller utgravd i basaltstein snor seg umulig over klippene. Hvis du er heldig, kan du til og med se seler, delfiner, krykkjer eller lundefugl. 

Gobbins Cliff Walk
Glenarm og Glens of Antrim

Antrim Coast Road svinger seg rundt Nord-Irlands østlige hjørne og forbinder pittoreske kystlandsbyer. Sørg for å ta en stopp i Glenarm for å utforske Glenarm Castle, slektssetet til McDonnell-familien siden 1600-tallet. Det utstrakte godset er omgitt av skogsstier, en nydelig innhegnet hage og en svært behagelig tesalong. Og etter en rask 20 minutters kjøretur inn i landet, vil du befinne deg ved foten av et spektakulært fossefall i Glenariff Forest Park, ofte kalt ‘juvelen i the Glens’.

Glenarm Castle Co.Antrim Northern Ireland
Cushendun og Game of Thrones®

Som mange steder langs Causeway Coastal Route, har den lille landsbyen Cushendun blitt et turiststopp takket være stedets rolle i HBO-serien Game of Thrones®. Besøk grottene hvor Stormlandrys ‘skyggebaby’ ble født, eller dra innover i landet til Dark Hedges som fungerte som King’s Road i Westeros. Selv om du ikke er en fan av serien, har lokasjonene en atmosfære som vil fange deg inn med sin mystiske sjarm.

Cushendun Village and Beach Co Antrim Northern Ireland
Ballycastle og Rathlin Island

Ballycastle er en fantastisk base for utforskning av Causeway-kysten. Med sin strand, golfbane, kaféer, puber og fersk nyfanget fisk med chips, har stedet alt du trenger for et behagelig opphold. Det er også her du tar fergen til Rathlin Island, den eneste bebodde øya i Nord-Irland. Med bare noen få biler, en håndfull beboere og et rikt dyreliv, setter de fleste besøkende kursen for Rathlin sjøfuglsenter i den vestlige enden av øya. Dette er hjemsted for Nord-Irlands største sjøfuglkoloni, og tar også imot lundefugler som trekker forbi fra mai til juli. 

a pair of puffins sitting on a cliff together, great saltee island, ireland, europe
Ballintoy og Carrick-a-rede taubro

Havnen i Ballintoy er så naturskjønn som det går an å bli, med bratte hårnålssvinger som leder ned til havet og den sterkt forrevne klippekysten. Det er lett å forestille seg at pirater og smuglere i tidligere århundrer har benyttet seg av de mange skjulestedene, og i nyere tid har området fungert som de dystre Iron Islands i HBOs TV-serie Game of Thrones®.  
Ikke langt unna kan alle eventyrlystne oppsøke Carrick-a-rede taubro. Det er en trebro som strekker seg høyt over Atlanterhavskysten, med en kort overgang til et klippefremspring som gir deg en minneverdig opplevelse – og noen fantastiske fotografier.

in Northern Ireland rope bridge, Carrick-a-Rede
Bushmills og Giant's Causeway

Har du i det hele tatt vært i Nord-Irland hvis du ikke har satt dine ben på de berømte basaltsøylene i Giant’s Causeway? UNESCOs verdensarvsted ved Atlanterhavet har dramatiske klipper, forliste Armada-skip og mengdevis av giganthistorier om hvordan de 40 000 sekskantede søylene oppsto. Den historiske landsbyen Bushmills, like i nærheten, er et utmerket sted å oppholde seg og ta en matbit. Og for whiskey-entusiaster er en tur til verdens eldste lisensierte whiskey-destilleri i Bushmills obligatorisk.

Unesco heritage landscape of the Giant's Causeway in County Antrim. Tourism in Northern Ireland in the United Kingdom.
Portrush og Dunluce Castle

Dette har vært en festning i Dunluce i mer enn 800 år, og selv om den nå er i ferd med å falle sammen ut i havet, lever legenden videre og det ryktes at den inspirerte C.S. Lewis til skildringen av Cair Paravel i Narnia, og i tillegg fungerte stedet som hovedsete for huset Greyjoy i Game of Thrones®. Fra Dunluce Castle kan du følge kystveien videre til stranden White Rocks for å svømme eller surfe, og deretter til Portrush, hjemsted for god mat og golfbaner – Golf Open ble avholdt i Royal Portrush i 2019 og vil være her igjen i 2025.

Ruined medieval Dunluce Castle on the cliff in Bushmills, Northern Ireland at sunset. Filming location of popular TV series
Portstewart og Mussenden Temple

Portstewart er en annen av de lange gylne strendene langs Causeway Coastal Route, og har som ekstra bonus utsikt over Donegal-fjellene. Svømming og bodyboarding er populære aktiviteter på denne familievennlige stranden, eller bare det å strekke på bena eller nyte en iskrem. I denne delen av verden er du heller aldri langt unna en velbrygget kaffe. Med utsikt ut over stranden ligger det ikoniske Mussenden Temple – et 1700-tallsbiibliotek basert på Vesta-tempelet i Italia. Det er en del av Downhill-godset, og huser ikke lenger bøker, men har fortsatt en spektakulær utsikt og er et populært sted for bryllup og klippevandringer.

Portstewart Strand, Coleraine, Ireland - on a bright sunny day.
Derry/Londonderry

Den siste destinasjonen på denne bilturen er Derry/Londonderry. En by med en turbulent historie, og elsket av de besøkende for sin varme velkomst, musikk og festivaler, og selvsagt for den populære TV-serien Derry Girls. En spasertur er en fin måte å bli kjent med byen på, fra bymurene til Fredsbroen. Det er mengdevis av puber og barer å stikke innom for tradisjonell musikk, eller du kan planlegge et besøk i slutten av oktober og befinne deg dypt inne i Europas største halloween-feiring. Derry/Londonderry er det perfekte stedet å avslutte ditt eventyr langs Causeway Coastal Route – eller det perfekte sted for å begynne på Wild Atlantic Way, en annen episk irsk biltur som venter på å bli utforsket.

The Peace Bridge and Guild Hall in Londonderry / Derry in Northern Ireland

Raske fakta

Distance from Port of Belfast to Derry

Image
Title
Avstand til Derry/Londonderry
Description

Avstanden fra Belfast havn til Derry/Londonderry er 111 km om du tar den raske innlandsruten. Hvis du kjører via Causeway kystrute og stedene som nevnes i denne guiden, er avstanden 217 km.

Main towns along the route

Image
Title
Hovedbyer langs ruten
Description

Carrickfergus, Larne, Ballycastle, Coleraine, Limavady, Derry/Londonderry.

Food fact

Image
Title
Forsyn deg av ...
Description

Belfast bap. Stopp ved St George's Market i Belfast i helgen for det beste av Ulsters stekemat, servert i myke, melete rundstykker.

Valgte reisemål for denne veiledningen

Kundeservice

Har du spørsmål eller trenger hjelp med bestillingen? Kontakt vår kundestøtte eller finn svar på de vanligste spørsmålene i våre Ofte stilte spørsmål.