Sally Gap Wicklow Way Irelands Ancient East

Ti toppsteder i Irlands østlige oldtidslandskap

Tusener av års historie har utspilt seg i det irske oldtidslandskapet i øst. Fra kelterne og de kristne og vikingene til viktorianerne, har de alle satt sitt merke. Denne irske bilturen fra Dublin til Cork vil ta deg gjennom noen av landets viktigste steder og mest spektakulære landskaper, og du vil se lag på lag av historie i dette inviterende landet.

Dublin

Mange besøk til Irland begynner og avsluttes i denne fantastiske byen, ganske enkelt fordi det er så mye du kan gjøre der. Fra Book of Kells i Trinity College Dublin til Guinness Storehouse, kan turistene fylle på av Irlands rike kultur. EPIC Irish Emigration Musuem er et godt startpunkt for den som ønsker å spore reisene til sine forfedre, og National Museum of Ireland vil kaste lys over Irlands arkeologi og historie. Å treffe lokalbefolkningen lar seg enkelt gjøre på en mattur, pubtur eller litterær tur, men prøv å ikke dvele for lenge – en biltur dreier seg tross alt om å tilbakelegge flere mil for å oppdage det som befinner seg bortenfor. 
 

Iconic landmarks - The Campanile of Trinity College at Dublin, Ireland
Newgrange og Trim Castle i Co. Meath

En time nord for Dublin ligger Newgrange. Det er et av verdens mest imponerende funnsteder for nyere steinalder. Den 5200 år gamle ganggraven i Boyne-dalen ble bygget av steinalderbønder som sørget for at passasjen og de indre kamrene var perfekt på linje med den oppstigende solen ved vintersolverv. Gjør et sprang flere tusen år fremover i tid så finner du det største anglonormanniske festningsanlegget i Irland nede ved veien i Trim Castle. Det er så imponerende at Mel Gibson valgte det for filminnspillingen av Braveheart. Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor.

Newgrange passage tomb in the Boyne valley
Irlands hage i Co. Wicklow

Wicklow er kjent som Irlands hage fordi så mange lokale råvarer vokser her, men har også en vill side. Glendalough nasjonalpark er et fantastisk sted for å komme vekk fra alt, med vandrestier som slynger seg forbi klostertårn fra 500-tallet, glitrende innsjøer og dundrende fossefall. For mer velstelt skjønnhet er Powerscourt Estate en av verdens tre flotteste hager ifølge National Geographic. Og for å få et helt annet perspektiv, dra til Beyond the Trees Avondale som er en tretoppvandring høyt over løvtaket og gir et fugleperspektiv på landet. Og hvilken ekstra bonus får du? Du kan rutsje hele veien ned igjen. 
 

Glendalough monastic ruins at Wicklow Mountains National Park, Ireland
Curracloe strand og Irish National Heritage Park i Co. Wexford

Det er seks strender med blått flagg i County Wexford, noe som gjør dem til et paradis for ferieopplevelser. Men mest berømt er kanskje Curracloe strand hvor Steven Spielberg filmet landgangsscenene for invasjonen i Normandie, i filmen Saving Private Ryan. Så snart du har renset sanden fra føttene dine, kan du nyte Wexfords kystsjarm, samt billedskjønne byer som Enniscorthy. For historieinteresserte er det ingen steder som tilbyr like mye som Irish National Heritage Park – den dekker 9000 år med irsk historie i 16 gjenskapte historiske steder, inkludert ringfort, crannogs, vikinghus med mer. 

Curracloe beach
Hook Lighthouse og Copper Coast

Hvis du drar videre sørover til Copper Coast, kommer du til Hook Lighthouse, som er verdens eldste fungerende fyrtårn. Det har vært fyr her siden 500-tallet for å vise vei for de sjøfarende. I dag kan de besøkende nyte lokale lekkerbiskener på salg i kaféen etter at de har vært oppe i tårnet. Så snart du er blitt mett på fersk mat og havutsikt, kan du fortsette vestover til den populære kystbyen Tramore, hvor en 5 km lang strand tiltrekker seg surfere og vindsurfere. Copper Coast UNESCO Global Geopark er også verdt en stopp hvis du er interessert i geologi og dyreliv.

Ireland hook lighthouse
Viking-triangelet, Waterford

En time fra Hook Head ligger Waterford som regnes som Irlands første by, grunnlagt av vikingene som på 900-tallet ble tiltrukket av beliggenheten ved elvebredden. Mer enn tusen år senere kan du fremdeles gå i vikingenes fotspor gjennom brosteinsgatene og klatre opp i Reginald’s Tower – opprinnelig en vikingfestning. I gruppen av museer som er kjent som Waterford Treasures, kan du oppdage alt fra middelalderhistorie til historie om tiden og til og med historien om den irske likvaken. Og det ville rett og slett være uhøflig å dra uten å besøke hjemmet til Waterford Crystal.

Reginald tower. City of Waterford, County Waterford, Ireland
Rock of Cashel i Co. Tipperary

Det er på tide å sette kursen innover i landet, til kanskje den mest betydningsfulle åsen i Irland. Fra oldtidens konger til landets skytshelgener har Rock of Cashel i County Tipperary sett dem alle. Opprinnelig var det hovedsete for kongene av Munster, med en fantastisk samling av middelalderbygninger som belyser mange kapitler av Irlands historie. Det er mange andre festninger verd å besøke i County Tipperary også, inkludert Cahir Castle – en av Irlands best bevarte festninger fra middelsalderen.

© Matthias Oesterle - 2009
Cobh og Midleton, Co. Cork

Kystbyen Cobh gjør inntrykk med fargerike hus og sin historiske rolle. Det var siste anløpshavn for Titanic, og Titanic Experience Cobh forteller historien om de 120 passasjerene gikk om bord i det skjebnesvangre skipet her. Rett utenfor havnen har Spike Island vært hjemsted for både helgener og syndere. Før øya ble fengsel huset den et kloster, og du kan ta en ferge over til Irlands egen Alcatraz. Og hvis du blir sulten, er det ingen bedre steder å være på en fredag enn Cobh Farmers’ Market. Trenger du noe for å gjøre dagen fullendt? En dram med irsk whiskey kan være akkurat det du trenger – sett kursen for byen Midleton i nærheten for en omvisning på det verdensberømte Jameson-destilleriet.

Impression of the St. Colman's Cathedral in Cobh near Cork, Ireland
Cork by

Irlands nest største by er stedet hvor det østlige Irlands oldtidslandskap slutter og den ville atlanterhavsveien begynner. Oppdag matmarkeder, kunstgallerier og museer og den omgjengelige sjarmen i denne kystbyen med sitt multikulturelle miljø. To kilometer oppover elven ligger Blackrock festning som ble bygd på 1500-tallet for å verne havnen mot pirater og fiendeangrep. Nå har den en prisvinnende interaktiv astronomiutstilling – ikke det verste stedet for å reise tilbake i tid og rom.

St Patrick's Quay on the north channel of river Lee. Cork, Ireland
Blarney festning, i County Cork

For en siste opplevelse i det irske oldtidslandskapet i øst, besøk Blarney festning som ligger bare tjue minutter fra Cork. Kyss den berømte Veltalenhetssteinen – så kanskje historiene dine om bilturen forvandles til et moderne epos før hjemturen ... med mindre du ikke kan motstå tiltrekningen til Wild Atlantic Way!

Old celtic castle tower, Blarney castle in Ireland, old ancient celtic fortress

Raske fakta

Distance from Dublin to Cork

Image
Title
Avstanden fra Dublin til Cork
Description

Det er 314 km fra Dublins havn til Cork.

Distance from Rosslare to Cork

Image
Title
Avstanden fra Rosslare til Cork
Description

Det er 192 km fra Rosslare til Cork.

Distance via Ireland’s Ancient East route

Image
Title
Avstand via Irlands østlige oldtidsrute
Description

Det er 565 km fra Dublin til Cork når alle de stoppene som nevnes i denne guiden inkluderes.

Must eat

Image
Title
Må spise
Description

Blaa – et spesielt mykt kuvertbrød som bare finnes i Waterford. Prøv et med smør og servert med varm bacon for en perfekt biltur-frokost.

Must drink

Image
Title
Må drikke
Description

Cork foretrekker sitt eget øl – lokalt brygget Murphy’s Irish stout. Det har mer sjokoladesmak enn Guinness, men hvilken vil du like best?

Valgte reisemål for denne veiledningen

Kundeservice

Har du spørsmål eller trenger hjelp med bestillingen? Kontakt vår kundestøtte eller finn svar på de vanligste spørsmålene i våre Ofte stilte spørsmål.