Göteborgs Kulturkalas

De beste arrangementene og festivalene i Gøteborg

Gøteborg elsker å komme sammen for store anledninger. I dette pulserende samlingspunktet for kunst og kultur har det alltid vært noe som skjer, fra svære musikkfestivaler til julemarkeder, sykkelløp med mer.

 

Med byens 400-års jubileumsfeiring som finner sted i 2023, er det nå det perfekte tidspunktet for å oppleve Gøteborg på sitt mest livlige. Byens store feiringer er imidlertid ikke bare begrenset til milepæler: i Gøteborg er festivaler og samlinger årvisse tradisjoner. Her er noen av de beste og største arrangementene du kan delta på gjennom året i Sveriges nest største by. 

Gøteborgsgirot

Skandinavias største sykkelfestival, Gøteborgsgirot, trekker til seg syklister av alle ferdighetsnivåer til å delta og konkurrere i ulike løp hver mai måned. Gran Fondo Gothenburg er signaturløpet: et konkurranseløp på 150 km gjennom byens gater og landsbygda i omegnen. Med løp på 60 km og 50 km og en livlig festivallandsby i Hedenpark, tiltrekker imidlertid Gøteborgsgirot seg både fritidssyklister og konkurransesyklister. 2023-arrangementet finner sted 27.–28. mai.

Profesjonelt sykkelløp
Gøteborgs Kulturkalas

Ved slutten av hver sommer forvandler Gøteborgs Kulturkalas byens torg og gater til en eneste stor gatefest for å feire all slags kultur. Alle typer opptredener – levende musikk, dans, film, gatekunst, kunsthåndverk, komedie, diktopplesninger med mer – blir feiret under dette gratisarrangementet, som forventes å tiltrekke seg opptil 700 000 personer når det går av stabelen fra 1.–3. september 2023. 

Portrett av lystig hipsterjente med hatt som mater kjæresten med gaffel mens hun sitter i en klappstol. Uskarpt bilde gjennom glassene av skjeggete mann og jente som spiser og smiler
Gøteborgs Jubileumsfeiring

Fra 2.–3. juni 2023 vil Gøteborg sette i gang feiringen av byens 400-årsjubileum med Gøteborgs Jubileumsfirande. Denne gratisfestivalen for alle aldre finner sted i Frihamnen og inneholder spennende, varierte musikkinnslag. Artister inkluderer Gøteborgs Symfoniorkester, den lokale indie-rock-trubaduren Jens Lekman, popstjerne Sarah Klang, elektronika-duo Hooja og andre. I tillegg vil arrangementet få besøk av den svenske kongefamilien, tilby fantastisk mat, ha danseinnslag og så mye mer. Det blir en fødselsdagsfeiring du så absolutt ikke bør gå glipp av.


Jubileumsfeiringen er imidlertid ikke begrenset til én helg. Sjekk ut Gøteborg-jubileets arrangementskalender for en fullstendig liste over arrangementer, utstillinger og mer under feiringen 2. juni – 3. september. 

Moderne musikkband med sanger og gitarist opptrer på takselskap eller konsert
Gøteborgsvarvet Marathon

Et av Skandinavias favorittløp for løpere er Gøteborgsvarvet Marathon som gir deltakerne en mulighet til å løpe på gatenivå, med titusener av løpere forbi byens landemerker og kanaler på begge sider av elven. 2023-versjon av løpet er lagt til Gøteborgs jubileumsfeiring den 3. september, så dette årets arrangement tegner seg til å bli ekstra spesielt både for deltakere og tilskuere. 

gruppe med friidrettsløpere løper by-maraton
West Pride

Hver juni måned arrangeres West Pride som er Gøteborgs gledesfylte feiring av LHBT-fellesskapet. Festivalen, som finner sted 5.–11. juni 2023, feirer kunst og kultur en hel uke, og settes i gang med en fargerik parade og omfatter deretter konserter, utstillinger og mye mer. Besøk West Pride for et fullt program over årets arrangementer.  

Folk vifter med LHBT regnbueflagg på en solidaritetsmarsj
Way Out West

Gøteborgs største sommerarrangement, musikkfestivalen Way Out West, trekker tusener til den frodige Slottsskogen park for en helg med musikk i verdensklasse i alle genre. 2023-festivalen, som avholdes 10.–13. august, omfatter et bredt spekter av artister, inkludert Brit-pop-pionerene Blur, de svenske superstjernene Håkan Hellström og Tove Lo, 80-tallslegendene Devo med mer. Og showene i Slottsskogen er bare begynnelsen: hver natt fortsetter festivalen som Stay Out West på ulike steder i byen helt til dagen gryr.


Som en bonus vil årets Way Out West innta scenen til Gøteborgs Jubileumsfirande for en gratis-forestilling for alle aldre for å feire Gøteborgs 400-årsjubileum den 4. juni. Hold deg oppdatert på jubileums-nettsiden for den fullstendige oversikten.

Et par sett bakfra på konsert ved en utendørs musikkfestival, med scenen og publikum i bakgrunnen
Julemarkeder

Hvert år forvandles torg og nabolag i Gøteborg – og i Sverige generelt – til vinter-eventyrland for julen. Julemarkedene er enorme i Gøteborg. I byen vil du finne varm sjokolade, unike gaver, hjertevarmende musikk og glad julestemning i den populære bydelen Haga, mens Liseberg fornøyelsespark forvandles til Nordpolen for å bli et av Skandinavias største julemarkeder. Enten du holder deg til byen eller du drar ut for å utforske, vil du finne lystig julestemning rundt deg hele førjulstiden. 

Vakker ung dame med en kopp varm drikke på julemarked i Dresden, Tyskland
Gøteborg Filmfestival

Hver januar måned inntar Gøteborg sin plass i filmkunstens søkelys under den 10 dager lange Gøteborg Filmfestival. Den årlige festivalen har verdenspremierer, interaktive arrangementer, fester, stikk-innom-arrangementer med mer i kinosaler over hele byen som ruller ut de røde løpere for filmentusiastene.

rød løper og sperring ved inngangen før åpningsseremoni

Kundeservice

Har du spørsmål eller trenger hjelp med bestillingen? Kontakt vår kundestøtte eller finn svar på de vanligste spørsmålene i våre Ofte stilte spørsmål.