Aerial view of the beautiful coast at Malin Beg in County Donegal, Ireland.

De beste tingene å se langs Irlands Wild Atlantic Way

Du har bilturer, og så har du Wild Atlantic Way. Denne turistveien på 2600 km spenner over ni fylker langs Irlands atlanterhavskyst, og trekker til seg bilturister, syklister og bobilturister med sin kombinasjon av oldtidshistorie, fantastiske utsikter og varme gjestfrihet. Kort sagt, Wild Atlantic Way er en av verdens mest legendariske bilturdestinasjoner. 

 

Reis med ferge fra Cherbourg til Rosslare, Fishguard til Rosslare eller Holyhead til Dublin, så vil du være ved innfallsporten til denne enestående turistruten av svingete fjellveier og solnedganger fra klippene. Her er bare noen få av de stedene du må se som du finner langs veien, ordnet fra sør til nord. Hvor du drar etter det er en sak mellom deg og veien. 

West Cork

Mizen-halvøya i County Cork er stedet hvor Irlands eldgamle øst møter Wild Atlantic Way, og hvor fortiden og nåtiden sameksisterer i skjønnhet. I det ene øyeblikket forundrer du deg over den forhistoriske Drombeg-steinsirkel eller en krystallbukt, i det neste utforsker du en lite øy eller en fargerik fiskelandsby. Ta deg tid til å få igjen pusten på Mizen Head, hvis bredder markerer fastlandets sørligste punkt. Det er det ideelle stedet for å sette tonen for tingene som venter.

Solnedgang i West Cork
Solnedgang i West Cork, Irland
Ring of Kerry

Rundturen kjent som Ring of Kerry er obligatorisk for enhver som utforsker Wild Atlantic Way. En kjøretur på halvøya Iveragh vil gi deg en overflod av vakre irske landskapstablåer på din vei forbi fjelloverganger og klippeskrenter, deriblant Ballycarbery Castle, svimlende klipper og sandstrender. Om været tillater det, besøk Skellig Michael, en klosterøy full av lundefugl og et UNESCO verdensarvsted som Star Wars-fans vil gjenkjenne fra The Force Awakens og The Last Jedi.

Landskap med fjellvei, åser og Atlanterhavet. Ring av Kerry, Irland. Reisemål
Ring of Kerry, Irland
Dingle-halvøya

Forblåste strender strekker seg så langt øyet kan se. Ikoniske fyrtårn slynger sine stråler ut i havet. Forrevne huler tilbyr et vindu til fortiden, mens fargerike småbyer tar deg tilbake til nåtiden. Dingle-halvøya er rik på historie og flømmer over av «wow»-øyeblikk som tar pusten fra deg. Det er et sted hvor utsikten fra havet og panoramautsynet over Brandon Point inspirerer like mye ærefrykt, og hvor stoppestedene spenner fra forhistoriske ruiner til en moderne spa.

Dunquin Pier på Dingle-halvøya i Irland.
Dunquin Pier på Dingle-halvøya i Irland
Moherklippene

Irlands nest mest besøkte turistmål, Moherklippene, rager 214 meter over Galway Bay og har inspirert musikere, poeter, filosofer og drømmere i årtusener. Ta Cliff Walk for en virkelig surrealistisk opplevelse (solnedgangene er spesielt magiske), og om tiden strekker til, ta et cruise til Aran Islands. Ikke hopp over Doonagore Castle i nærheten og byen Doolin, et sted hvor tradisjonell musikk og vennlige spisesteder finnes i overflod.  

The Wild Atlantic Way, The Cliffs of Moher, Turstien Burren Way, Burren, County Clare, Irland
Moherklippene i County Clare, Irland
West Clare/The Burren

Når du ser de ikoniske klippene, fortsetter du videre for å oppleve den utenomjordiske West Clare-destinasjonen som er kjent som The Burren. Her danner kalksteinsformasjoner, som er tusenvis av år gamle, en mosaikk på Atlanterhavskysten som føles nesten som et månelandskap. Du vil finne et mylder av gamle slott og festninger, fjelltinder, frodige skoger, strender og livlige kystbyer som Kinvara, som eksisterer vel så mye for å hilse deg velkommen som for å minne deg på at du fremdeles er på jordkloden.  

Dunguire Castle, Kinvara, Co Galway, Irland; Slott omgitt av Placid Lake
Dunguire Castle i Kinvara, County Galway, Irland
Connemara

Mange som utforsker Connemara trekkes mot det ikoniske Kylemore Abbey, et praktfullt benediktinerkloster og festningsanlegg som ligger pent til i fjellet. Men Connemaras appell strekker seg ut over de staselige lokalitetene og fjellene. Du vil finne fyrtårn langs forrevne strender og andre naturskjønne klenodier. Ikke gå glipp av byen Clifden: Den ligger sammenklemt mellom kysten og fjellene Twelve Bens, og som regionens «hovedstad» er den like gjestfri som den er malerisk. 

Panorama of Kylemore Abbey, beautiful castle like abbey reflected in lake at the foot of a mountain. Benedictine monastery, in Connemara, Ireland
Kylemore Abbey i Connemara, Irland
Donegal Bay

For mange er denne strekningen av Wild Atlantic Way en stor overraskelse. Du vil se det forrevne Mullaghmore Head sammen med slottsruiner og tidløse øylandskap. Du vil imidlertid også finne lange strekninger med sandstrender og varme havnebyer. Kanskje det mest uventede er at du vil se surfebrett. Byer som Bundoran blander irsk lystighet med en surfebys avslappede holdning, og er blitt en usannsynlig magnet både for folk som jakter de store bølgene og de som søker et avslappet tilfluktssted ved havet.

Spektakulære Tullan Strand, en av Donegals berømte surfestrender, innrammet av en naturskjønn bakdråpe levert av Sligo-Leitrim-fjellene. Bred flat sandstrand i County Donegal, Irland.
Tullan Strand i County Donegal, Irland
Slieve League-kysten

Når du beveger deg nordover, vil du nok en gang finne deg transportert til noe som føles som en annerledes verden. Det er en verden med overflod av myrlandskap og hvor underlige steinformasjoner i form av steindysser stiger opp av grunnen.

 

Fra øygruppen til den nydelige byen Killybegs vil du finne mange underverker langs Slieve League-kysten. Klippene med samme navn er imidlertid det største trekkplasteret. Bokstavelig talt. Disse kvartsklippene hever seg 601 meter over Atlanterhavets veldige bølger, og tilbyr svimlende utsikt for både turgåere, klatrere og bilturister.

Slieve League, Irlands høyeste sjøklipper, som ligger sørvest i Donegal langs denne fantastiske kystkjøringsruten. Et av de mest populære stoppene på Wild Atlantic Way-ruten, Co Donegal, Irland.
Slieve League, Irlands høyeste havklipper, ligger i sørvestre County Donegal
Halvøya Inishowen

Halvøya Inishowen, som strekker seg mot det nordligste punktet av Irland, er den perfekte avslutningen på turen din. Fra småsteindekkede strender i White Strand Bay til høydedragene i Greenan Mountain, er Inishowen spekket med skjønnhet. Du vil finne buldrende fossefall, gamle ruiner og uforstyrrede strender på din vei mot det som ser ut som verdens ende: Malin Head. Det er i sannhet et villskapens sted hvor klippefremspringene i Devils Bridge leder mot utsiktssteder hvor Atlanterhavet synes å strekke seg ut i det uendelige nedenfor.  

Malin Head er imidlertid ikke verdens ende. Din reise tilbake til havnene i Dublin og Rosslare kan ta deg gjennom den herlige landsbygda i Irlands indre. Eller bare reis tilbake samme vei og utforsk Wild Atlantic Way fra en annen retning. Dette er tross alt en rute hvor avstikkere og omveier er sterkt anbefalt. 

Irsk landskapsscene med sollys som skinner gjennom skyene over steinete klipper og hav ved Malin Head i Irland
Malin Head i Irland

Raske fakta

Quick Fact 1

Image
Title
Avstand fra Rosslare havn til Kinsale
Description

Det er en kjøretur på 220 km fra havnen i Rosslare til det sørlige startpunktet for Wild Atlantic Way.

Quick fact 2

Image
Title
Avstand fra Dublin havn til Kinsale
Description

Ankommer du til Dublin? Ditt startpunkt i Kinsale er en naturskjønn kjøretur 300 km unna. 

Quick fact 3

Image
Title
Samlet kjørelengde for Wild Atlantic Way
Description

Den samlede kjørelengden for å dekke hele Wild Atlantic Way er 2600 km ... men det er sterkt anbefalt å ta avstikkere for å oppdage skjønnheten utenfor allfarvei.

Quick fact 4

Image
Title
Mest populære severdighet
Description

Moherklippene er det mest populære stoppet langs Wild Atlantic Way .

Quick fact 5

Image
Title
Største by på Wild Atlantic Way
Description

Det er mange, mange byer og landsbyer som står klar til å hilse deg velkommen langs veien, men den vakre havnebyen Galway – med 80 000 innbyggere – er den største.

Valgte reisemål for denne veiledningen

Kundeservice

Har du spørsmål eller trenger hjelp med bestillingen? Kontakt vår kundestøtte eller finn svar på de vanligste spørsmålene i våre Ofte stilte spørsmål.