Glasriket

Det er så mye å se i Sveriges glassrike!

 

På engelsk er det «Kingdom of Crystal» eller «Glass Realm». På svensk er det «Glasriket», og det strekker seg over Småland fra byene Växjö mot vest og Kalmar mot øst. På slutten av 1800-tallet hadde denne regionen ikke mindre enn 77 glassfabrikker – en del av grunnen til at det klart er én av regionens største turistreisemål, som tiltrekker seg en million besøkende som reiser til Glasriket hvert år.

 

Da Anders Koskull og Georg Bogislaus Staël von Holstein, to utenlandske offiserer i Karl XIIs arme, satte opp sitt glassmakerselskap i 1742, ante de ikke hva de startet. Nesten 400 år senere er det ikke bare at området fortsatt er hjem til mer enn et dusin glassverker og studioer, deres fabrikk er fortsatt Sveriges eldste. Byen har også blitt gitt navn i deres ære. Reis til Kosta Boda for å se ovnene som har vært tent siden det 18. århundre og besøk de varme butikkene der designere jobber tett med håndverkere – ta en guidet rundtur for å få en ekte innsikt inn i denne eldgamle prosessen, eller besøk Glascenteret for å blåse glass selv.

 

Den pittoreske byen Kosta er bare én i en klynge av landsbyer som utgjør Glasriket, og er også hjem til Kosta Boda kunstgalleri, et kunsthotell og en safaripark (årets turistforetak i Kronoberg 2021). Du kan kjøre gjennom denne parken på 200 hektar i den eldgamle skogen og ha det moro med å se bison, villsvin, muflonsauer, kronhjort, dåhjort og elg. De vandrer fritt i sitt naturlige svenske habitat og parken målretter seg mot sirkulær bærekraft, så dette er ansvarlig turisme på sitt beste.

 

Og så klart er skogen en av regionens mest spektakulære naturlige ressurser. Bruk de små byene spredt over regionen som din base for å oppdage Småland – dette er så svensk som det kan bli. Det er hundrevis av naturreservater og tusenvis av innsjøer og elver som kan utforskes i de mytiske skogene. Her er fotturister i sitt element, med stier som utfordrer enhver appetitt eller ambisjon. Hundrevis av mil med markerte løyper vil da deg gjennom skoger med gammel vekst og rolige innsjøer. Regionen er også kjent for sine fiskesteder og om vinteren er den svært populær for langrenn og slalåm.

 

Hvis du virkelig vil oppleve den frie naturen, er Sverige et av de beste stedene i verden til å dra på camping i villmarken. Landets regler betyr at du kan sette opp et telt på alle landområder som ikke er nær et hus eller benyttet til gårdsbruk – det er en av de mange gledene ved en ferie her og skaper ekte frihet til å utforske mer. Du kan også gå på plukketur, og plukke blomster, sopp og bær. Småland er kjent som «det spiselige landet», og lokale menyer er inspirert av den organiske maten. Du kan dra og finne noe selv, lage mat utendørs, eller prøve smakene på en lokal restaurant. Rustikke bord finnes på mange vakre steder rundt i området, og du kan bestille en utendørs måltidsopplevelse som er ganske unik.

 

Du vil også finne ut at byene Emmaboda, Lessebo, Nybro – kjent som regionens hovedstad – og Uppvidinge alle tilbyr tradisjonell svensk gjestfrihet. Hvis du får muligheten, nyt en Hyttsill-fest, der du kan prøve denne lokale delikatessen og tradisjonell underholdning med en mester-glassblåsingsdemonstrasjon i tillegg. Hyttsill er også kjent som varmlagt sild og serveres med sprøstekt bacon, røykt svinepølse og tyttebærsyltetøy. Nam!

Det er så mye å se i Sveriges glassrike!

 

På engelsk er det «Kingdom of Crystal» eller «Glass Realm». På svensk er det «Glasriket», og det strekker seg over Småland fra byene Växjö mot vest og Kalmar mot øst...

Les mer Les mindre

Velg ruten din ...

Nyt en tur til Glasriket

Fra 967 kr enkel, bil og sjåfør

Velg ruten din ...

Nyt en tur til Glasriket

Fra 967 kr enkel, bil og sjåfør

Utforsk flere reisemål

 • Stockholm

  Stockholm kalles «Skjønnheten på vannet» og det er ikke rart – det er en fantastisk og pulserende by med så mye å utforske!

 • Sälen

  Sälen er skiløperens paradis og et fantastisk reisemål året rundt med vakker natur, innsjøer og stier.

 • Åre

  Åre er anerkjent for sine flotte skibakker, shopping, restauranter og barer, og har en ekte storbyatmosfære.

 • Småland

  Hvis du sykler, vandrer, padler i kano eller fisker, vil du forelske deg i naturen i Småland, det er «det ekte Sverige».

 • Halland

  Vakre Halland på Sveriges vestkyst kan skryte av en rik matkultur, fantastisk natur og enda bedre golf!

 • Värmland

  Uansett om du er på utkikk etter spennende friluftseventyr eller stille naturomgivelser, vil du finne det du leter etter i Värmland.

 • Dalsland

  «Sveriges innsjøprovins» er perfekt for naturelskere med sin fantastiske natur og avslappede atmosfære.

 • Västervik

  Sveriges beste sommerby, stappfull av attraksjoner, deilig mat og kultur, er et spesielt sted å besøke.

 • Höga kusten

  Finn tilbake til naturen når du besøker den Höga kusten og smak på noe av Sveriges beste utendørsliv og rustikke sjarm. 

 • Malmö

  En kystby med kystnær atmosfære, museer du kan utforske, eklektisk shopping og en livlig kulturscene.

 • Kalmar

  Reis gjennom tiden i denne vakre historiske byen.  Utforsk slottet, brosteinsgatene og den sjarmerende gamlebyen. 

 • Öland

  Sveriges sommerøyparadis! Et reisemål med en forskjell, alt er naturlig og unikt vakkert.

 • Skåne

  Liten av størrelse, stor i naturlig sjarme. Skåne er et paradis for turgåere og friluftselskere.

 • Karlskrona

  Oppdag en mengde historie og arv, i tillegg til den fantastiske naturlige skjønnheten til øygruppen. 

 • Gøteborg

  Berømt for sine kanaler, frodige boulevarder, kafeer og fantastisk shopping – eventyret venter på deg i Gøteborg!

 • Idre Fjäll

  Fortryllende Idre Fjäll med sin vakre natur, flotte skimuligheter og stier for fotturer er et ideelt reisemål året rundt.

Kundeservice

Har du spørsmål eller trenger hjelp med bestillingen? Kontakt vår kundestøtte eller finn svar på de vanligste spørsmålene i våre Ofte stilte spørsmål.